Author Topic: Sidewinder X1 - Bl Touch - Not Working  (Read 268 times)

Kamoflash

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Sidewinder X1 - Bl Touch - Not Working
« on: October 10, 2020, 10:54:50 PM »
Dear Sir,

please let me explain my problem:

I have installed everything like in your PDF and Video. There is no Error or smth.

The problem is, that my bed is uneven, and the BLTouch does not compensate.


I printed 5 Tiles for calibration on each side (2xLeft, 2x Right, 1x Middle).

The Result (with BLTouch) is underwhelming:
Some Tiles are printed too low -> Gunks/cloggs up, tears in the middle or even get dragged to another location
Even worse, sometimes its waaay too low -> leaving marks on my Bed
And some Tiles are printed too high -> (The Lines do not merge together)
->   This all indicates to me that there is no bed leveling applied at all.

Another curiosity is that after I apply the „Start Z-Offset“ (just like in your Video) and then get back to a print and then apply the „Start Z-Offset“ again, the Nozzle gets smashed onto the bed.
Even Baby-Stepping mid-print does not help. One of the Tiles always gets messy.

I disassemblied the Printer and checked the wiring. Seems ok in my opinion. (What confuses me is that the arrangement you showed in your Video seems to work for me [Yellow,Orange,Brown,White]) -> Maybe its not V4 ?

There are my guesses but I am not sure how to check if these may be true:
-   The "Values" are not saved.
-   The BL-Touch Z-Offset Value written into the memory is always something like 0 (maybe Cable faulty?).
-   Nozzle is damaged (unlikely imo)

Since I did Print 600grams of this Filament before the upgrade without any problems, I dont think that my Bed temperature, Speed, ... is the problem. These variables have not been changed.

My first 3 Gcode lines are:
G28 ; home all axes
G29 ; probe time
M500 ; Save Probe

Can you please help me? Do you need pictures?
I am not sure what to do…

Blue Swede

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
    • View Profile
Re: Sidewinder X1 - Bl Touch - Not Working
« Reply #1 on: October 12, 2020, 04:19:56 PM »
Hello,

Im a 3D printing newbie so Im not sure I can help but....

I just did the same install on a new X1 and had similar problems.

Try to :
1.

Blue Swede

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
    • View Profile
Re: Sidewinder X1 - Bl Touch - Not Working
« Reply #2 on: October 12, 2020, 04:26:21 PM »
Sorry...  Got disconnected....

 Try to :
1. Have the BL cable set up as in the video.
2. Connect the brown cable connector 180° turned compared to the video. (With the silvery connectors facing down )

That made things work for me.

Hope it helps you.

Best Regards
Erich

Waggster

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 175
    • View Profile
Re: Sidewinder X1 - Bl Touch - Not Working
« Reply #3 on: October 28, 2020, 11:48:23 AM »
Hi, double-check you have reset your eeprom. If you don't do this then it won't save the levels and it won't work.